Priporoci lesena-gradnja.si Priporoci lesena-gradnja.si Aktualne novice na portalu lesena-gradnja.si

Arhitektura

Čas prihaja

Avtor(ji): prof. mag. Peter Gabrijelčič |

Arheološki predmeti in vsakršne človeške sledi iz preteklih obdobij nam odkrivajo poti zgodovinskega razvoja človeštva in govorijo o njegovi povezanosti z naravnim okoljem. Gre torej za »pokopane kulture«, ki niso nujno vidne na površju in jih lahko zaznamo v naravi le po spremenjeni konfiguraciji terena in se razkrijejo najpogosteje ob zemeljskih delih. Tu in tam kakšen okrušek lončevine, drobec stekla ali kosti, sledi ognja in zoglenelih kosov lesa. V razliko od preteklih civilizacij, ki so očitno tako temeljito izkoristile vse naravne in ustvarjene dobrine, da so se po uporabi ponovno »stopile« z naravo, bo zaznamovala sodobno civilizacijo predvsem ogromna količina za življenje nekoristnih ali celo škodljivih »arheoloških« ostankov. Danes je resnično obnovljiv le kak odstotek materialov. Praktično noben ni narejen z namenom, da bi se kasneje v polnosti obnovil in postal surovina za nov izdelek, po možnosti še višje kakovosti.
več

Vpliv deleža steklenih površin na energijsko učinkovitost montažnih lesenih okvirnih zgradb

Avtor(ji): pred. Vesna Žagarac Leskovar | prof. dr. Miroslav Premrov |

Z upoštevanjem dejstva, da so steklu proizvajalci skozi leta razvoja izboljšali toplotnoizolacijske in trdnostne lastnosti ter z izboljšanjem faktorja prepustnosti energije sončnega sevanja omogočili, da lahko z velikimi steklenimi površinami, orientiranimi primarno na južno stran, ne le osvetlimo bivalne prostore, pač pa zagotovimo tudi ogrevanje le teh z energijo sonca, predstavlja gradnja z lesom v kombinaciji z uporabo ustreznih in pravilno orientiranih steklenih površin velik potencial v gradnji energetsko učinkovitih stanovanjskih in javnih objektov.
več

Konstrukcije iz lesa na svetovnih razstavah

Avtor(ji): dr. Lara Slivnik |

Predstavljenih je dvanajst izbranih najodmevnejših stavb z leseno konstrukcijo, ki so jih postavili na svetovnih razstavah. Opisana je njihova arhitekturna zasnova in predstavljena je njihova lesena konstrukcija. Združene so njihove skupne značilnosti: konstrukcijski sistemi iz lesa so zelo primerni za razstavljive konstrukcije iz vnaprej izdelanih elementov.
več

Inovativna lesena gradnja

Avtor(ji): Janez Škrabec | Riko hiše d.o.o. |

Govor dir. Janeza Škrabca, Riko hiše na strokovnem seminarju o leseni gradnji:
Spoštovani!
Vesel sem, da ste me kot menedžerja povabili na ta posvet, saj si predstavljam, da Riko s svojimi lesenimi hišami najbrž pušča sled in, upam, zbuja tudi spoznanja in nemara pomisleke v gradnji, ki mi je med vsemi dejavnostmi Rika najljubša. Poznam vašo specifično dejavnost, saj sem z njo ves čas v dialogu, in poskušal bom pokazati, kako izgleda risanje in postavljanje arhitekture z menedžerske strani delovne mize.
več

Les je lep

Avtor(ji): prof. Janez Suhadolc |

Janez Suhadolc
Strokovni pa tudi nekoliko manj strokovni javnosti je znano, da se precej ukvarjam z lesom. Iz lesa izdelujem različne stvari, največ naredim stolov.
Različni ljudje mi večkrat pripominjajo, da imajo radi les: »Les je lepa, naravna in prijetna tvarina,« še dodajo. »Kaj pa drevesa,« jih vprašam, »ali imate drevesa tudi radi?« Seveda imajo radi tudi drevesa, pa gozdove, naravo nasploh..........Današnja civilizacija prisega na nabavo in odmetavanje smeti. Zaradi tega se svetovna poraba lesa zmeraj bolj veča in so gozdovi vsepovsod ogroženi.
Kurc pa taka civilizacija, ki iz dobrega lesa dela predvsem lesno moko in žaganje.
več

Vratolomne zamisli v lesu

Avtor(ji): prof.mag. Peter Gabrijelčič |

Celo strokovnjaki imamo težave s predsodki, ko se v našem vsakodnevnem življenju srečamo z lesom kot gradbenim materialom. Tako kot smo le s težavo navadili, da so lahko ladje tudi betonske ali mostovi stekleni, nam ni blizu misel, da bi gradili sodobne nebotičnike iz lesa. Saj les je, tako smo bili naučeni, stvar preteklosti. Material, ki ni obstojen in ki razen tega gori kot suha slama. In sploh,kdo bi v času novih jeklenih in betonskih tehnologij še gradil v lesu. Pa vendar!
več

Prednosti in značilnosti lesene gradnje

Avtor(ji): dr. Manja Kitek Kuzman |

Sodobna lesena gradnja ustreza okoljskim, estetskim in življenjskim standardom. Cilj prihodnjega razvoja mora postati uporaba avtohtonega lesa z uporabo novih tehnologij in upoštevanjem kulture slovenskega prostora. Les je material, ki mu lahko zaupamo!
več

Trajnostna arhitektura iz lesa

Avtor(ji): prof. Janez Koželj |

Trajnostni, uravnoteženi, zmerni ali vzdržni razvoj je poglavitna in vseobsegajoča usmeritev svetovne, evropske in nacionalne politike urejanja in gradnje prostora v prihodnosti. Trajnostna arhitektura je najbolj odločilna komponenta te politike, saj je trajnostno zasnovana stavba njen sistemski člen in gradnik.
več

Varstvo identitetne podobe slovenskih kulturnih krajin

Avtor(ji): dr. Živa Deu |

V sozvočju z novo oblikovanimi usmeritvami okoljsko odgovornega razvoja planeta Zemlja, so bili oblikovani in sprejeti tudi dokumenti, s katerimi mednarodna skupnost usmerja razvoj grajenih struktur. Med dokumenti sta listini Agenda Habitat in Carigrajska deklaracija najbolj znani, Teritorialna agenda Evropske unije in Leipziška listina o trajnostnih evropskih mestih (Leipzig, 2007), pa med zadnjimi.
več

Potencial lesene gradnje v Sloveniji

Avtor(ji): dr. Manja K Kuzman |

Smernice razvoja sodobne gradnje temeljijo na povečani uporabi obnovljivih virov,
več

Pasivna hiša

Avtor(ji): dr. Martina Zbašnik Senegačnik |

Pasivna hiša je trenutno najbolj optimalna energijsko varčna hiša. To ni nov način gradnje, temveč dosledno načrtovana in izvedena hiša, ki se gradi po trenutno veljavnih predpisih. Zgradba ima zelo dobro toplotno izoliran zunanji ovoj ter kakovostna okna in vhodna vrata. Zunanji ovoj je brez toplotnih mostov in zrakotesno izveden.
več

1
Arhitektura
Proizvajalci - lesena gradnja:
Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura
Proizvodi - lesena gradnja:
Arhitektura Arhitektura Arhitektura Arhitektura