Priporoci lesena-gradnja.si Priporoci lesena-gradnja.si Aktualne novice na portalu lesena-gradnja.si

Gradnja v "Ekoart"

Pričetek gradnje lesenega objekta: 10.april 2012.
 
Izvajalec:
CIBOS d.o.o.
Ob Vrševniku 10
Šentvid pri Lukovici
E-mail: miha.bogataj@ekoart.si
T: 00386/51 343 294

Gradnja s komentarjem izvajalca

Ekoart spletna stran

Spremljanje v živo (web-kamera) omogoča podjetje KIMTEH d.o.o. um| marec 2012

Gradnja v živo Ekoart: 10.4. do 28.6. 2012 | Glasba: L.Oblak/L.Oblak/B.Zuljan
TIP OBJEKTA
Stanovanjska hiša
IME OBJEKTA
Hiša K
ARHITEKTURA
Tria studio d.o.o.
STATIKA
CBD d.o.o.

GLAVNI IZVAJALEC
CIBOS, d.o.o., Lukovica

LOKACIJA
Utik pri Vodicah
BRUTO KVADRATURA
224  m2 (montažni del)
LETO IZGRADNJE
april 2012
OPIS KONSTRUKCIJE
Objekt je arhitekturno in konstrukcijsko atraktvino zasnovan. Z velikimi steklenimi površinami in konzolnim delom obeh etaž ima statično zelo zahtevno zasnovo, zato bo objekt v celoti grajen iz masivnih križnolepljenih plošč (t.i. KLH).

STOPNJA ENERGETSKO VARČNE GRADNJE
Nizkoenergijska hiša
Potrebna energija za ogrevanje: pod 25 kWh/m2K
U-VREDNOST
Zunanja stena 0'174 W/m2K
Streha 0'146 W/m2K
Tla  0'180 W/m2K
Zasteklitev 0,7W/m2K, g=0,64
Okvir 0,84 W/m2K

Stavbno pohištvo: Internorm Varion

HIŠNA TEHNIKA
TČ voda-voda
prezračevanje z rekuperacijo
objekt ima napeljan inteligentni sistem razvoda toplonega kolektorja za hlajenje/ogrevanje pod celotnimi temelji in na celotni čelni fasadi objekta
35 m3 zalogovnik toplote in zbiranje deževnice
mala biološka čistilna naprava

Komentar izvajalca

1.    dan montaže (torek 10.4.)
Drugačne in nove stvari so mi vedno izziv in se jih zelo veselim. Zadnja leta mi takih objektov ne manjka, saj ima skoraj vsak nekaj posebnega, nestandardnega, kar potem zahteva posebno skrb pri reševanju detajlov, statike ali izvedbe. Prihajaoča montaža in konstrukcijsko zahteven objekt mi ni dal miru že med prazniki tako, da sem pripravljal in pregledoval načrte znova in znova, da ne bi kaj pozabil in bi manjkalo na »dan D«, ko se vse skupaj odvija zelo hitro in so pomanjkljivosti nezaželene ter dodaten strošek. Po prazniku nas je pričakalo željeno sonce, ki je vedno najbolj pričakovana stvar za prve dneve montaže lesene hiše, a napoved za prihajajoč teden vseeno ni bila precej obetavna. Plan za prvi dan je bil postaviti jeklen okvir in brano ter stene pritličja in razložiti preostali del elementov za naslednjo etažo, ki so bili pripeljani s prvim kamionom, drugi dan zmontirati medetažo in vse pokriti še pred prihajajočim dežjem v sredo popoldne.
Po točni nivelaciji in pozicioniranju objekta smo naleteli na zagonetko, ki je nismo pričakovali.
Del objekta leži na betonskem kletnem nosilcu s precejšnjim razponom, ki je po načrtih seveda ustrezno armiran. To nam je povzročilo nekaj urno vrtanje lukenj za montažo jeklenega okvirja direktno v armaturno železo debeline 16 in 20mm. Vztrajnost je bila poplačana in po poldnevu se je montaža okvirjev le lahko začela. Zaželjeno bi bilo ta detajl v naprej izvesti z vbetoniranimi jeklenimi ploščami, na katere se jeklo enostavno privari. A za take predloge je potrebno biti pri izvedbi od samega začetka, kar pa vedno ni praksa oz. mogoče. Po montaži jekla je stvar le stekla v normalnem ritmu. Noč je bila hitro tukaj in zadnje stene smo s kamiona razložili že v mraku. Ekipa pohvaljena, saj ji po 15 urah še kar ni zmanjkalo energije.

2.    Dan  (sreda 11.4.)
Vreme čez noč je zdržalo, tako da smo zgodnje jutro začeli kar s polno paro. Zaključek sten in  posebni detajli na konzoli so poskrbeli, da je bila medetaža zmontirana po 12 uri. A imeli smo srečo, saj se dež le počasi približuje. Odločitev, da se drug kamion s preostankom elementov za celotni objekt, razloži je bila pravilna, saj smo zopet, kot že nekajkrat dosedaj, po skrbem pokrivanju celotnega objekta pričakali večerni napovedani dež. Zopet je bil dolg dan.
3.    Dan (četrtek, 12.4.)
Dež se je ponoči izlil in jutro nas je pričakalo v soncu. Sledila je montaža nadstropne etaže, kjer smo zgornji del sten, ki nosijo konzolni del objekta dodatno zlepili z medetažo. Po lepljenju ni več popravkov, zato je vsako fazo potrebno res skrbno preučiti in že v prvo vse stene točno pozicionirati.
4.    Dan (petek 13.4)
Montaža strehe iz križnolepljenih plošč je vedno izziv, posebej če je ta v vidni kvaliteti. Tako se mora vsa ekipa zavedati, da bo konstrukcija po izvedbi na koncu finalna obloga oz. kot bi lahko rekli pohištvo, zato je skrb, da jo ohranimo nepoškodovano, upravičena. Dodatno je streha vsebovala sfrezane utore za led svetlobni kanal na vseh obodih sten spalnice, tako da je bila po uspešni montaži odločitev, da se zadeva poskusi izvesti že v proizvodnji pravilna, saj vse paše v toleranci 1 mm!  Smrekica pade in lastnik David jo zabije na sleme, Petra pa nam priprevi »likof«!
Ponovno sledi pokrivanje zaradi napovedanega dežja čez vikend…počitek se bo prilegel. Kljub nestabilnemu vremenu smo imeli veliko sreče, da je vreme zdržalo. Začel se je april in z njim spremenljivo vreme, ki bo postalo konstanta.

2. teden (17,18., in 20.4. -> torek-sreda-petek)
Po montaži konstrukcije si vedno oddahnem. Vse stene in stropovi so na svojem mestu, statika naredi svoje in objekt v parih dneh dobi svojo podobo. Nato sledi zelo pomembno pokrivanje strehe s sekundarno kritino (egger DHF lesena vlaknenka) ter izvedba vseh zaključkov.
Vreme imamo zopet lepo šele v torek in v dveh dneh smo izolirali in pokrili celotno streho, med tem pa je vzporedno lastnik napeljal elektriko za razsvetljavo v vidno strešno ploščo.
Zopet sledi pokrivanje sten, a zdaj naprej bo vse lažje saj je streha in s tem objekt na suhem.
V petek smo pripravili okenski obod s škatlo za žaluzijo, da bo naslednji teden že možna montaža stavbnega pohištva.

3.teden (23.4. ponedeljek in 24.4 torek)
Zaključevanje detajlov okrog oken in priprava fasade za izoliranje. Spet zmoti kakšna plohica, a le za vzorec. V torek sledi montaža stavbnega pohištva in nadaljevanje izvedbe fasade.

Načrti pdf

 

Gradnja v "Ekoart"
Proizvajalci - lesena gradnja:
Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart"
Proizvodi - lesena gradnja:
Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart" Gradnja v "Ekoart"