Priporoci lesena-gradnja.si Priporoci lesena-gradnja.si Aktualne novice na portalu lesena-gradnja.si

Kvaliteta bivanja

Pomen zvočne podobe gozda

Avtor(ji): Jana MLAKAR MOČILNIK, Janez PIRNAT |

Zvočna podoba gozda je zanimiva oblika estetske funkcije gozda. V raziskavi smo predstavili, kako je zvočna podoba gozda vključena v glasbeno-umetniška dela predvsem v skladbah slovenskih avtorjev, in to z namenom razširiti pomen estetske funkcije gozda. Predstavljene so štiri skladbe. Odlomki teh skladb so bili vključeni v internetno anketo o doživljanju zvokov gozda. V analizo je zajetih 428 odgovorov, pokazala pa je, da so skladatelji bolj ali manj dosegli,da so si poslušalci ob poslušanju predstavljali gozd ter da je za večino anketiranih gozd zvočno zanimiv.
več

Lesena pasivna hiša z vidika uporabnika

Avtor(ji): Tadej Zimic |

Pred štirimi leti sva se z ženo Urško odločila za gradnjo lastne hiše. Parcelo nama je podarila moja mama skupaj s starim gospodarskim poslopjem, ki se drži sosednje hiše. Hiša je zato stisnjena ob sosednjo hišo, z dveh strani pa jo obdaja cesta. Oblika hiše je bila določena po lokacijski informaciji.
več

Lunarni les - mit ali resničnost

Avtor(ji): prof.dr.dr.hc Niko Torelli |

Lunarni ali mesečev les naj bi bil les, posekan ob "pravem času", t.j. v času kot ga narekujejo Lunine mene in zodiakalna znamenja ter les, posekan na določen datum – tako, kot piše v starodavnih »kmetskih pravilih« neugotovljive starosti, predvsem z območja Alp. Lunarni les naj bi imel posebne oz. nenavadne lastnosti: ne trohni, ne gnije, ne lotijo se ga insekti, je bolj suh, se ne krči, ne poka, se ne veži in je zelo trd.
več

1
Kvaliteta bivanja
Proizvajalci - lesena gradnja:
Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja
Proizvodi - lesena gradnja:
Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja Kvaliteta bivanja